Vuurwerkangst bij huisdieren

 

Vuurwerkangst bij huisdieren
In december breekt de tijd weer aan van het vuurwerk. Uw huisdieren zijn daar soms niet zo van gecharmeerd en kunnen erg angstig worden.

Hoe ontstaat vuurwerkangst?
Het knallen van vuurwerk veroorzaakt schrikreacties bij mens en dier. Uw huisdier ziet uw schrikreactie. Hierdoor wordt de angst van het huisdier bevestigd. Als het baasje al schrikt, dan zal er wel heel wat aan de hand zijn. Het huisdier laat zijn angst zien aan u en wordt door u getroost. Dit troosten in de vorm van aanhalen, aaien en aankijken is voor het dier een bevestiging dat hij of zij hier het door het baasje gewenste gedrag laat zien. Uw huisdier "denkt" : angst is goed. Belangrijk is om te bepalen of er wel sprake is van angst. Er kan sprake zijn van opwinding ipv angst,zoals het meedoen met het gedrag van de eigenaar. Als er angst is, is er ook stress. In het lichaam van het dier wordt dan een heel scala van hormonen losgelaten met als symptomen: hartslag omhoog, sneller en oppervlakkiger ademhalen, bloeddruk stijgt, spijsvertering staat stil, geen eetlust, pupillen groter, toename stresshormonen.

Wat kan er gebeuren met Oud en Nieuw:
Wanneer uw hond niet naar buiten wil tijdens vuurwerkperiode:

Wat te doen?
- In de tuin uitlaten.
- Met de auto verder wegrijden en op rustige plek uitlaten.
- Iemand vragen die een hond heeft die ECHT niet bang of gestrest is en die vragen elke keer mee te gaan.

Wanneer een hond in de vuurwerkperiode niet alleen thuis kan zijn:
- Training / conditionering.
- Vooral niet alleen thuis laten!!!!!

Preventie van vuurwerkangst:
Als eigenaar kunt u proberen uw schrikreactie niet aan uw huisdier te laten merken. Indien het dier zich angstig toont kunt u dit gedrag het beste negeren. Ook al is dat in tegenstrijd met uw gevoel. Voorkomen is beter dan genezen: Liefst in de socialisatieperiode al trainen (3-6maanden leeftijd). De schrikreacties negeren.

Wat kunt u beter niet doen wanneer uw hond angstig is:
- Hond straffen
- Hond laten vluchten bij prikkel vandaan (Hierdoor wordt het alsmaar erger, het is namelijk zelfbelonend gedrag).
- Hond begripvol toespreken
- Hond alleen thuislaten
- Alleen mediactie verstrekken

Hulpmiddelen en medicatie:
De Dapverdamper is een flacon met verstuiver die u in het stopcontact kunt steken. Deze verspreidt gedurende een maand geurstoffen die op huisdieren een rustgevende werking hebben. De DAP-verdamper (DAP staat voor Dog Appeasing Pheromoon ) bevat een synthetisch nagemaakte geurstof (feromoon) die lijkt op een geurstof die de moederhond tijdens het zogen verspreidt en voor de hond zeer geruststellend is. Deze verdamper werkt 1 maand. Aangezien het wel 2 weken duurt voor het effect heeft, moet u wel begin of half december starten. Overigens ruiken wij mensen deze geurstof niet. Bij toch afwijkend gedrag het gedrag corrigeren. Angst is voor het dier uiteindelijk zelf ook een kwelling.

Alprazolam is een kort- en snelwerkend middel dat behoort tot de groep van de kalmerende en angstgevoelverminderende middelen.
Waarschuwingen, contra-indicaties en eventuele bijwerkingen: Door het toedienen van alprazolam kan het vˇˇrkomen dat uw huisdier acuut last krijgt van opwinding, verwarring.
Om de kans op deze reacties te verlagen, is het advies om uiterlijk 1 uur voor het te verwachten angstmoment met het toedienen van alprazolam te beginnen en indien noodzakelijk na 4-6 uur de gift te herhalen. Voor de duur van een gemiddeld vuurwerk zal dat meestal niet nodig zijn.
Als uw huisdier ook cimetidine krijgt, wordt het afgeraden om een herhaalgift te geven. Cimetidine vertraagt de afbraak van alprazolam en daardoor werkt de alprazolam veel langer.

Valiumtabletjes zijn tabletjes met een kalmerend middel erin. De hond wordt rustig en is wat minder gevoelig voor het vuurwerk. De angst neemt snel af, het werkt snel en is slaap verwekkend.
Nadeel: De hond leert er niets van en het werkt kort, ongeveer 3 uur ,dus het moet om de 3 a 4 uur ingegeven worden.

Clomicalm tabletten werken angstverlagend maar het resultaat is pas na weken te zien. Na gebruik is het beter om niet plotseling te stoppen met de therapie maar af te bouwen.