Grasaar of kruiper

 

 
In de zomermaanden komen we in het doorgeschoten gras regelmatig grasaren of "kruipers" tegen. Deze kunnen vrij eenvoudig op verschillende plaatsen door de huid heendringen. Doordat er aan een grasaar een zeer scherpe punt zit en een soort weerhaakjes kunnen ze zeer eenvoudig dus letterlijk het lichaam “inkruipen”. Dit gebeurt meestal op plaatsen als tussen de tenen, in de neusgaten, of in de oren. Maar ook elders op het lijf kan een grasaar naar binnen kruipen.

Grasaar tussen de tenen
Het gevaar bestaat, dat als u niet op tijd de grasaar verwijdert, dit via een operatieve ingreep moet gebeuren, omdat als de grasaar geheel in het lichaam zit, dit enorme ontstekingen tot gevolg kan hebben.

Grasaar in het oor
Het gevaar bestaat dat als een grasaar in het oor raakt, dat de aar via de uitwendige gehoorgang het trommelvlies doorboort en in het middenoor terecht komt.
Symptomen:
Het dier zal vrijwel onmiddellijk een zeer pijnlijk oor hebben en daardoor gaan schudden met de kop. Het dier zal nauwelijks tolereren dat u het oor aanraakt. De dierenarts zal het oor moeten onderzoeken.

Grasaar in de neus
Het dier zal hierop reageren door veelvuldig te niezen. In een later stadium kan er uitvloeiing uit de neus komen, meestal uit één neusgat.


Grasaren die verwijderd zijn.